AnimaleCuriozitatiDiverse

Animale pe care natura nu le-a luat in serios: caracatita si efemeropterele

Efemeropterele sunt niste insecte care au mai putin de trei centrimetri, iar scopul lor principal in scurta lor viata este sa se imperecheze, participand intr-o mare orgie in aer care poate sa devina atat de densa incat sa apara pe radare. Acestea provoaca turbulente in traficul aerian, iar dupa ce sunt fertilizate, femelele depun oaulele in apa si isi vad mai departe de viata lor. Doar ca „viata lor” nu e atat de lunga in acest caz pentru ca … nu au guri. Nu pot manca.

Adultii acesti specii nu-si pot dezvolta gura, organele lor digestive fiind complet umplute cu aer. Dupa ce trec prin metamorfoza si devin adulti, incep sa moara de foame. Ar fi fost destul de rau daca s-ar fi nascut fara gura, in primul rand, dar faptul ca o pierd dupa ce devin adulti arata ca natura si-a batut total joc de ele.

Hollywood-ul a gresit: nu de primate trebuie sa ne temem, ci de caracatice. Acestea se pot camufla, au otravuri incredibile in corp si e unul dintre cele mai inteligente animale din lume, fiind observate folosind unelte si rezolvand probleme complexe; de asemenea, se pot deplasa pe uscat si se pot strecura prin cele mai mici orificii pentru ca nu au oase, iar tentaculele lor au atatea terminatii nervoase incat pot actiona si singure – cu alte cuvinte, bratele lor aproape ca au propriul creier. Dar cum de o creatura atat de inteligenta si cu atatea adaptari nu a preluat lumea pana acum sau n-a construit (din cate stim) un castel subacvatic? Nu pot sa faca sex fara sa moara.

Dupa ce un mascul caracatica s-a imperecheat incepe sa secrete o endocrina speciala care il va face sa moara in cateva saptamani. Cat despre femele, acestea traiesc destul incat sa aiba grija de oua … dar ceea ce am numi depresie post-partum intervine si o determina sa nu mai manance, deci, murind la scurt timp. Daca aceste glande sunt eliminate, caracatitele pot sa traiasca inca … sase luni. E ca si cum natura insasi incearca sa le pastreze sub control inainte sa preia controlul asupra oricarei specii daca s-ar gasi intr-un numar mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *