LifeSocial

Tari afectate de furtul de petrol

Fiecare tara din aceasta lume se confrunta cu problemele ei, care mai de care mai grave. Fie ca este vorba de economie, de politica, de energie, de crize, de furturi, de transporturi, de sanatate sau de tehnologie, fiecare dintre acestea are de-a face cu situatii dificile care da batai de cap conducerii statului respectiv, dar mai ales oamenilor din acesta, care sunt afectati direct de aceste lucruri.

Nigeria

Cam 400,000 de butoaie de petrol sunt furate pe zi in Nigeria. Asta echivaleaza cu pierderi de 1,7 bilioane de dolari pe luna pentru cea mai noua economie a Africii. Asta reprezinta un procent de 7,7 din disparitia PIB-ului sau, sau mai mult decat tara cheltuie pe educatie si sanatate. Aceste numere au gravat o imagine grea asupra inabilitatii guvernului Nigerian, si a companiilor multinationale de petrol din Niger Delta, care nu prea au facut nimic in legatura cu aceste furturi agresive.

Mexic

In guvernul de o discretie notorie al Presedintelui Enrique Peña Nieto, este greu de vazut un oficial mai mare care sa recunoasca faptul ca un anumit delict a fost comis. Vara trecuta, Carlos Morales, pe atunci capul Pemex’s Exploration si al filialei Productiona admis ca furtul de petrol a crescut cu 30% in mod anual in Mexic, cu o rata de furt de la 5,000 pana la 10,000 de butoaie de petrol pe zi.

Dat fiind faptul ca autoritatile au descoperit 2,614 de robinete ilegale in 2013, incluzand aproape de 600 in noiembrie si decembrie doar, comparat cu doar in jur de 1,500 robinete ilegale in 2013, Morales se pare ca a subestimat total situatia. 

Iraq

Chiar daca am da la o parte faptul atractiv ca invazia SUA in Iraq a fost cauza pentru cel mai mare furt din toate timpurile, Baghdad are o problema de rezolvat. Furtul de petrol a inceput a fi practicat inca din zilele lui Saddam Hussein; Senatul din SUA estimand ca regimul Baath a bagat in buzunar 21,3 bilioane de dolari din programul UN Food For Oil. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *