Ce principii iti ghideaza alimentatia?

Se spune ca suntem ceea ce mancam din motiv ca alimentatia dicteaza intr-un procent de peste 80% felul in care aratam si starea de sanatate. Ce obiceiuri alimentare am deprins de-a lungul timpului? In ce masura au vizat acestea imbunatatirea starii de sanatate, poate chiar atingerea unor performante din acest punct de vedere?

In societatea actuala accentul este pus mai mult pe viata profesionala si de multe ori ceea ce tine de bunastarea proprie este lasat pe ultimul loc. In ce masura este acest aspect normal nu am putea spune, dar cert este ca nu reprezinta un lucru benefic pentru sanatate.

Stii cat de importanta este alimentatia de zi cu zi? Aceasta are influenta nu doar asupra greutatii si a aspectului fizic, dar mai ales a starii generale. Cei care practica sporturi sau care ridica greutati la sala sunt in general mai constienti de aceste aspecte, insa o mare parte nu are in vedere aceste aspecte si rezultatele constau in afectiuni si o greutate mult prea mare in raport cu varsta si inaltimea.

Poate ca momentul de a consulta un nutritionist in Cluj 2018, respectiv in orasul de care apartii este tocmai acesta. Cand devii constient de faptul ca ai o alimentatie deficitara, este bine sa iei masurile cuvenite, cat mai curand cu putiinta.

Alimentatia si importanta acesteia in dobandirea unei sanatati optime

Desi de cele mai multe ori tindem sa mancam ceea ce ne incanta papilele gustative si ne raportam strict la asta, este necesar ca alimentatia sa vizeze hranirea corpului. Imbunatatirea functiilor organismului, repararea tesuturilor deteriorate, precum si asigurarea unei cantitati optime de energie sunt aspecte care ar trebui sa te precupe si de fapt la care ar trebui sa te raportezi atunci cand faci planul alimentar.

Poate la inceput pare dificil sa te orientezi dupa acele produse care contin nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti si aminoacizi, respectiv sa provina din surse naturale. Trebuie sa devina o obisnuinta pentru ca acestea dicteaza sanatatea corpului tau. Desigur, nici sa te iei dupa ureche nu e bine cand vine vorba despre cantitatile pe care le consumi. De aceea, iti recomand din nou un nutritionist pentru ca acesta te va putea ajuta sa alcatuiesti o dieta corespunzatoare si echilibrata.

Ar putea fi destul de dificil sa faci selectia de produse cand multe dintre acestea sunt pesticizate, chimicalizate, respectiv prelucrate industrial sau definite de grasimi. Este bine sa gasesti o sursa de energie sanatoasa si nu e dificil ca acestea sa aiba totodata si un gust si o savoare deosebita, asa cum esti obisnuit/a.

Un stil de viata sanatos nu inseamna ca nu ai parte de flexibilitate in alimentatie. Ramai uimit cand afli cat de multe mancaruri poti realiza din alimente pe care nici nu le-ai bagat in seama pana sa iei o astfel de decizie.

De obicei cand realizeaza diete pentru pacienti, nutritionistii au in vedere si o zi in care acestia pot trisa, respectiv in care isi pot satisface diversele pofte alimentare vinovate. Iti permiti si tu o astfel de zi, cu toate ca atunci cand iti intra in obisnuinta reflexul de a cumpara numai hrana sanatoasa, nu mai simti cu aceeasi intensitate nevoia de a consuma si altceva, nesanatos.

Iata deci de ce ar trebui sa treci in revista situatia ta alimentara de la ora actuala, sa reflectezi asupra acesteia si sa stabilesti o lista de principii sanatoase dupa care sa te ghidezi de azi inainte. Daca nu te descurci in inlocuirea obiceiurilor nesanatoase, apeleaza la ajutorul unui nutritionist.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *