Comportamente deviate

Riscurile neurobiologice in ceea ce priveste comportamentele antisociale includ si abuzul de droguri sau de medicamente din timpul  sarcinii, complicatiile la nastere, o greutate prea mica la nastere, deteriorarea functiilor creierului prenatale, rani la cap traumatice si afcetiuni cronice. Factorii de mare risc din unitatile familale care duc la comportamente antisociale includ:

  • Istoria parintilor in legatura cu aceste comportamente antisociale
  • Abuzul de droguri si de alcool al parintilor
  • Viata de familie instabila si haotica
  • Absenta aptitudinilor bune parintesti
  • Utilizarea pedepselor corporale si absolute
  • Intreruperea sarcinilor parintesti din cauza divortului, a mortii sau a separarii
  • Afectiuni si tulburari psihiatrice parentale, mai ales depresia maternala
  • Suferinta  economica din cauza saraciei si a somajului

Expunerea greoaie  la violenta media prin intermediul televiziunii, a filmelor, site-urilor de pe Internet, a jocurilor video si chiar a desenelor, a fost de mult timp asociata cu o crestere a probabilitatii  ca un copil sa devina mai insensibil si mai predispus la violenta si sa se comporte intr-un mod mai agresiv si prin modalitati mai antisociale.

Oricum, cercetarile legate de folosirea jocurilor video agresive cu comportamente antisociale sunt inconsistente si variaza in proiectare si calitate, cu descoperiri atat legate de agresiunea crescuta si scazuta dupa expunerea la jocurile video agresive.

Tovarasii si prietenii sunt influenti in dezvoltarea comportamentelor antisociale. Unele studii legate de baietii cu purtari antisociale  au descoperit faptul ca  tovarasii se incurajeaza reciproc in incalcarea  mutuala a legilor si nerespectarea unor norme care duc mai tarziu la delicventa si la abuzul de substante halucinogene.

Parintii si profesorii care observa un anumit tipar al inselaciunilor, a actelor de mintire, a inselariii increderii, a furatului, a batailor, a loviturilor, a necooperariii si a altor comportamente negative, nu ar trebui sa ignore  aceste simptome. Observarea si evaluarea timpurie a  copiilor in risc este critica pentru determinarea dezvoltarii unui tipar pesristent al comportamentelor antisociale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *