NewsSfaturi

Cum evaluezi si selectezi stirile pe care le citesti, vezi sau auzi

Pentru ca trebuie sa fii mereu informat, sa te tii la curent cu tot ceea ce te intereseaza, trebuie sa apelezi la media si tot ce inseamna acest segment. Daca vrei sa te asiguri ca ceea ce iti ajunge sub priviri, fie ca este vorba de un material video, un articol scris sau daca este vorba despre o inregistrare audio este ceea ce ai nevoie sa auzi pentru a fi informat si nu dezinformat, in randurile urmatoare iti ofer cateva repere dupa care ar trebui sa te ghidezi.

Tipul de publicatie de stiri

Fiecare are politica editoriala proprie, iar pentru unele astfel de surse de informatii prezinta mai putina importanta unele subiecte. In acest caz trebuie sa stii exact ce anume urmaresti. Vrei sa gasesti informatii legate de sfera mondena, cea politica sau din showbiz? Te intereseaza noutatile din domeniul financiar-bancar, economic sau cele referitoare mai mult la mediul extern? Filtreaza sursele de informatii tinand cont de aceste aspecte, tocmai pentru a te asigura ca le alegi pe cele potrivite.

Sursa de stiri locale sau de nivel national?

Din nou aici depinde de tipul de informatii pe care le cauti. Daca interesul principal este sa afli care sunt cele mai recente stiri Suceava, spre exemplu, te vei orienta catre publicatiile care se axeaza mai mult pe subiecte locale si informatii puse la dispozitia celor interesati din acest oras. In cazul in care cauti sa te mentii informat dar la un nivel mai extins, sursele care prezinta stiri de nivel national sunt mai potrivite pentru tine.

Diversitatea informatiilor oferite

Tine cont de faptul ca unele surse de informatii sunt mai nisate si au atentia centrata asupra unui anumit tip de subiecte. Alte publicatii sau surse ofera informatii mult mai diverse, cautand sa puna la dispozitia publicului aspecte ce vizeaza domenii din cele mai variate. Poate ca la un moment dat iti vei dori sa mai diversifici ceea ce citesti – intr-un astfel de caz vei avea nevoie de o sursa de informatii cat mai putin limitative din acest punct de vedere. La polul opus, daca te vei afla in cautarea unor informatii specifice, care vizeaza exclusiv un anumit domeniu, va trebui sa iti centrezi atentia asupra unor surse care i se adreseaza in exclusivitate.

Cat de exacte sunt stirile

Un alt filtru ce ar trebui sa existe in cazul celor aflati in cautare de informatii se refera la veridicitatea de care acestea dau dovada. Fara doar si poate nimeni nu isi doreste sa preia informatii eronate, incomplete sau – mai rau – cosmetizate de sursa in cauza pentru a manipula si dezinforma publicul. De preferat in acest caz este sa se aleaga surse de incredere, care prezinta informatiile intr-un mod pe cat de complet posibil, dar si intr-o maniera obiectiva. Din nefericire, sunt destul de dese cazurile in care culoarea politica sau presiunea exercitata din partea unor persoane influenteaza inevitabil site-uri de stiri, televiziuni, posturi de radio, etc.

Va trebui sa tii cont de toate aceste lucruri daca nu iti doresti ca asimilarea stirilor sa aiba exact efectul invers al celui asteptat de tine, si anume dezinformarea. Gaseste surse obiective, de incredere, care sa iti furnizeze informatiile pe care le cauti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *