Curiozitati despre inimile noastre
In anul 1929, chirurgul german Werner Forssmann si-a examinat interiorul propriei inimi prin introducerea unui cateter in vena bratului sau. Acest lucru a constat in prima cateterisma cardiaca, o procedura destul de comuna in zilele noastre.
In data de 3 decembrie 1967, doctorul Christiaan Barnard din Africa de Sud a transplantat o inima umana unui pacient numit Louis Washansky. Cu toate ca cel care a primit inima a trait doar 18 zile, aceasta interventie a fost clasificata drept primul transplant de inima de succes din istorie.
Ia o minbe de tenis si strange-o cu putere: atat de tare actioneaza bataia inimii pentru a pompa sange in corp. Nu stiai poate, si este un lucru destul de surprinzator, dar inima unei femei bate cu mult mai repede decat inima unui barbat.
Asa cum spuneam si mai devreme, fericirea chiar ne poate duce la o sanatate mai buna a inimii. Si la fel se intampla si datorita rasului. Rasul poate activa cu 20% mai mult sange in circuitele corpului si iti relaxeaza peretii vaselor de sange.
Nimeni nu stie exact de ce inima a fost in mod istoric asociata cu dragostea ( multe civilizatii stravechi au asociat inima cu emotiile) insa unii istorici au atribuit acest lucru in special grecilor.
Ideea unei inimi zdrobite constituie de fapt un lucru foarte important si are greutate. Dupa ce traieste intens un eveniment traumatizant emotional, corpul tau elibereaza hormoni de stres in fluxul de sange care pot sa socheze temporar inima si chiar pot mima simptomele unui infarct.
Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii suedezi a demonstrat faptul ca, atunci cand un cor canta la unison, ritmurile inimilor membrilor acestui cor se sincronizeaza si ele. Se stie, insa dupa ce o inima este indepartata de corpul de care apartine, aceasta inca functioneaza si pulseaza pentru ca isi are circuitul electric propriu, tocmai de aceea poate fi indepartata dintr-o parte si transplantata intr-un alt corp ce are nevoie de asa ceva.