ITTehnologie

Microcip inspirat de creierul uman

Bioinginerii de la universitatea din Standford au reusit sa creeze un microcip care a avut ca model creierul uman, reusind sa-l faca mult mai eficient si cu pana de 9000 de ori mai rapid decat un PC obisnuit din zilele noastre.

Simularea activitatii unui creier este una din cele mai grele lucruri pe care cei din lumea PC se confrunta si este scopul absolut in dezvoltarea tehnologiei. Anul trecut s-a realizat cea mai lunga simulare a unui creier uman folosind un supercomputer in Japonia, K Computer, avand nici mai mult nici mai putin de 705 024 de nuclee de procesor, ruland la o viteza de peste 10 petaflopi. Simularea folosind cele 92 944 procesoare a durat 40 de minute, pentru a simula 1% din activitatea unui creier uman intr-o singura secunda, in jur de 10.4 trilioane de sinapse.

Echipa de la universitatea din Stanfor a reusit sa creeze o placa de circuite care este capabila sa simuleze activitatea a peste un milion de neuroni, echivalentul a 7 miliarde de conexiuni sinapsice, in timp real. Avand dimensiunea unui iPad, placa numita „The Neurogrid” este alcatuita dintr-un total de 16 chip-uri „Neurocore”, fiind o combinatie intre modelul analog de procesare si cel digital.

Folosind partea analog ce o permite circuitul acestia au reusit sa minimizeze cantitatea de curent electric necesara in alimentarea placii, fiind de 100 000 de ori mai eficienta decat supercomputerul japonez. Un supercomputer are nevoie de un milion de Watti de putere pentru a simula un milion de neuroni, in timp ce creierul uman are nevoie de doar 20 de Watti pentru 100 miliarde de neuroni. Neurogrid nu este la fel de eficient precum creierul uman, care are in jur de 80 000 de ori mai mult neuroni dacat circuitul, insa consuma un respectabil 60 de Watti.

Ideea urmeaza sa fie integrata in realizarea de proteze, insa mai intai trebuie sa se gaseasca o metoda pentru a micsora costurile in realizarea circuitului Neurogrid. dezvoltarea acestuia in momentul de fata ajungand la 40 000 de dolari, in productia acestora in masa in colaborare cu un producator din domeniu, ar reduce costurile la aproximativ 400 $ pentru fiecare Neurorid realizat, cel putin asa crede echipa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *