Obiceiuri pe care sa le formezi pentru a deveni un crestin mai bun

Sa constientizezi ca viata pe pamant e trecatoare si ca trebuie sa te straduiesti sa fii mai bun, sa te desavarsesti in viata de credinta, nu e putin lucru. Unii ajung la aceasta constientizare abia la batranete sau in ultimele clipe de viata, trecerea lor fiind de multe ori una apasatoare, cu regrete.

Daca insa ai devenit constient de faptul ca trebuie sa produci o schimbare in viata ta pentru a fi pregatit oricand pentru clipa in care vei trece in nefiinta, asta nu poate fi decat imbucurator. Si ma refer pentru propria persoana – tu esti beneficiarul schimbarilor pe care le vei realiza mai departe. Dar probabil ca esti necunoscator al obiceiurilor pe care ai putea sa le conturezi, respectiv legat de ce e mai potrivit sa faci si ce nu.

De obicei constiinta este cea care iti dicteaza daca e bine sau nu sa faci un anumit lucru, in momentul in care apare provocarea. Atunci cand privesti curat si nu cauti ceea ce iti convine tie, nu ai cum sa nu deprinzi obiceiuri care te vor ajuta sa ajungi crestinul ce ar trebui sa fii. Desigur ca toata viata avem de lucrat in acest sens. Oameni fiind, suntem supusi greselilor. Le-am facut si le vom mai face, insa repetarea acelorasi mereu ar trebui sa iti traga semnale de alarma. Cauta ca din fiecare eveniment din viata ta sa devii mai bun.

Insoteste-te de oameni care te ajuta sa cresti duhovniceste

O influenta deosebita asupra formarii tale in acest sens o au cei de care te inconjori. Daca sunt prieteni duhovnicesti, care au o viata de credinta vie, care sunt practicanti si nu doar formal, atunci in multe contexte modul lor de vietuire va fi un exemplu si pentru tine, o incurajare in a fi la randul tau astfel.

Citeste carti crestine

Daca nu te-ai gandit la asta inca, ar trebui sa meditezi asupra ideii. Citind carti cu tematici crestine, schite de predici, carti de poezii si altele asemenea, te intaresti in dorinta de a deveni un crestin mai bun si roadele muncii tale in acest sens incep sa apara. Le simt si cei din jurul tau, prin modul diferit de a privi diverse lucruri, prin atitudinea ta fata de anumite situatii, poate stresante, incercari prin care te trece viata. Nu este usor sa ajungi sa privesti astfel cele ce vin, insa nu este nici imposibil, iar insotindu-te de cartile potrivite te poti ajuta singur sa fii mai rabdator, sa accepti anumite situatii.

Poate ca una dintre cele mai dificile lupte pe care le vei avea de dus pe pamant este cea cu propriul eu. Renuntarea – pe care trebuie sa o ai vizavi de cele ce iti ofera placere de moment si pe termen lung iti influenteaza negativ viata de crestin – este o provocare pe care nici cei ce au crescut de mici in credina, urmand invataturile bisericii, nu reusesc sa o treaca de fiecare data.

Poti sa devii un crestin mai bun si facand mai multe fapte bune. Astfel inveti sa iti iubesti mai mult aproapele, deci vei fi un implinitor al poruncii sfinte. Depinde de tine daca vei reusi sa sfarsesti viata ca un crestin adevarat, care a fost un exemplu pentru ceilalti prin faptele sale, sau daca vei fi un simplu muritor de rand.