CarieraSocial

Rolul contabilitatii in economia de piata

Foarte des in ultima vreme apar tot felul de afaceri care mai de care mai specializate pe anumite domenii si incercand sa acopere o serie de nevoi si de cerinte ale populatiei.

Insa, tocmai pentru ca incep sa se dezvolte atat de multe mici si medii afaceri de tot felul, ca ciupercile dupa ploaie, si concurenta este acerba si dura, iar cei care au pornit acest afaceri isi asuma riscuri destul de mari in momentul in care se hotarasc ca firma lor sa fie scoasa pe piata si promovata in fata celorlalte alte firme existente si care activeaza pe un acelasi domeniu.

Tocmai pentru a-si da seama de punctele sale forte si de minusurile sale, dar si oportunitatile si amenintarile care se pot abate din partea celorlalte segmente de piata si de la concurenti, o firma aflata la inceputul activitatii sale si care vrea sa se impuna si sa emane o incredere si o seriozitate dorita, trebuie sa efectueze o serie de cercetari cantitative si calitative care sa o ajute sa se diferentieze de alte organizatii deja existente sau care se lupta pentru un acelasi statut in economia de piata.

Pentru ca o firma aflata la inceput sa inceapa sa aiba succes trebuie sa isi delimiteze clar care ii vor fi veniturile, care ii sunt cheltuielile si cam care ii va fi profitul de pe urma serviciilor sau produselor pe care le ofera aceasta pe piata. Cum poate mai exact sa faca acest lucru daca nu prin apelarea la serviciile unei firme de contabilitate cu experienta cum este si Contaexpertsv.ro.

Activitatile desfasurate de catre un asemenea agent economic sunt fie activitati de productie, activitati financiare, fie activitati exceptionale. Avand in vedere aceste serii de activitati posibile in cadrul unei firme, se calculeaza si cheltuielile necesare pentru buna functionare a activitatilor in sine. Cheltuielile respective pot fi de exploatare, cheltuieli financiare sau cheltuieli exceptionale.

De asemenea, pe langa activitatile desfasurate de catre un agent economic, pe langa cheltuielile avute in vederea producerii si comercializarii produselor si serviciilor pe care le ofera firma in sine, unitatea in cauza are parte si de mult doritele castiguri sau venituri care pot fi venituri de exploatare, venituri financiare sau venituri exceptionale.

In acest caz intervine si rolul contabilitatii in economia de piata care este de a inregistra, de a urmari, de a controla sistematic existenta, miscarea si transformarea patrimoniului in procesul de productie sau de exploatare, dar si al surselor de formare le acestora in legatura cu rezultatele obtinute.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *