Stiluri de management al conflictelor
Este si normal ca, din cand in cand, unele conflicte sa apara in cadrul situatiilor de la locul de munca. Conflictele din cadrul grupurilor sunt inevitabile in organizatiile complexe. Conflictul est inevitabil in orice relatie interpersonala. Ceea ce determina daca un conflict va avea sau nu un efect negativ sau pozitiv consta in felul in care este administrat.
Un factor cheie in invatarea administrarii eficiente a conflictelor consta in recunoasterea ca aici nu este doar o metoda corecta de rezolvare a conflictului in cauza. Exista chiar cinci abordari in cazul administrarii conflictelor, si cei care sunt priceputi la a se descurca in anumite situatii, sunt capabili sa selecteze tehnicile sau tehnica ce functioneaza cel mai bine pentru o anumita situatie cu care se confrunta mai degraba decat a ramane la abordarea cu care s-au obisnuit de fiecare data a o folosi.
Atunci cand se ia decizia in legatura cu care abordare se va folosi, trebuie luati in considerare oamenii care sunt implicati in asta, cultura organizationala, scopul ultim si natura problemei specifice care este motiv de ingrijorare.
Strategia evitarii implica a sta deoparte de conflict in loc de a-i spune pe nume si a-l aborda o data penttu totdeauna. Evitarea e poate manifesta ca o retragere sau ca a da un pas inapoi in situatia in care esti confruntat, schimband subicetul sau trecand peste aceasta problema, pretinzand ca nimic nu te supara si nu te deranjeazasau chiar ca nu exista nimic care sa reprezinte o problema pentru tine.
Se mai poate numi asa si punerea deopate a lucrurilor sau indepartarea fizica de situatie prin mutarea ta in alta parte sau chiar renuntarea de tot la jobul pe care il detii in cadrul firmei. In timp ce evitarea problemei nu va ajuta la rezolvarea puntelor de neintelegere, exista unele situatii cand acest lucru este cel mai intelept de luat in considerare.