Upgrade placa video ?

Fie ca esti un gamer, un editor video sau designer grafic, ai nevoie de un pc suficient de puternic.  In caz ca nu ai facut un upgrade sistemului tau, sau urmeaza sa faci acest lucru este bine de luat in considerare ce posibilitati grafice sunt disponibile la ora actuala pe piata si care te va ajuta mai bine in domeniul tau.

Astfel daca lucrezi spre exemplu in domeniul editarii video este de inteles ca nu te vei rezuma la o simpla placa video integrata, ce te va trage mai mult in jos decat te va ajuta.  Asa ca va vom da cateva sfaturi in cazul in care sunteti nou in acest domeniu sau doriti pur si simplu sa faceti un upgrade de sistem.

Care ar fi elementele pe care ar trebui sa le luati in considerare in cazul in doriti sa faceti un upgrade ? Ei bine cele mai simple idei de retinut ar fi „memoria video” , „GPU-ul” (Graphic Processing Unit), tehnologiile de randare,   precum si API-urile (Application Programming Interface) de care dispune placa.

GPU-ul se refera la unitatea grafica de procesare de care dispune placa video.  Momentan pe piata sunt doi mari competitori si anume nVIDIA si AMD Radeon.  Ambele companii ofera solutii de randare  grafica diverse, in functie de buget si nevoi. Totul depinde de utilizator si de preferinte.

Memoria Video se refera la capaciatea de memorie de care dispune placa video ( cu cat mai mare cu atat mai bine), avand in vedere utilizatorul mediu de astazi este de preferat sa va orientati spre o placa video ce dispune de cel putin 1GB de memorie.

API-ul se refera la tehnologiile video de care dispune placa video, printre ele enumeram (DirectX, OpenGL, open CL) ce interactioneaza cu software-ul.  Ar fi recomandat sa va alegeti ceva care dipune de DirectX 11.

Un alt element ce ar trebui sa-l luati in considerare in cazul in care doriti sa va achizitionati o noua placa video ar fi capacitatile de conectare la mediile externe, si anume HDMI, DVI, pentru a va putea permite connectarea placii video la numeroase display-uri, TV-uri sau alte dispozitive.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *