Virozele de primavara

Odata cu venirea primaverii si aparitia ghioceilor, isi fac aparitia si primele viroze de primavara, unele mai grave decat altele. Medicii spitalelor spun ca primavara aceasta virozele sunt destul de puternice, se transmit mai usor de la o persoana la alta si provoaca simptome de lunga durata, unele viroze reusit sa reziste antibioticelor chiar si peste doua saptamani.

Probabil ca multi dintre noi contactam aceste viroze din locurile publice si de cele mai multe ori printre primele simptome se numara: nas infundat, dureri de cap, dureri in gat, febra, predispozitii de temperament sau inflamatii ale faringelui si laringelui. Virusurile gripale, paragripale si adenovirusurile pot fi asociate cu simptomele de raceala, dar si cu infectii mai severe de tract respirator inferior.

De cele mai multe ori, aceste viroze de primavara nu dispar de la sine, fiind nevoiti sa consultam medicul de familie pentru ameliorarea acestora. Tratamentele care diminueaza simptomele pot fi unele dintre cele mai variate, de la remedii naturistice, la antibiotice, care trateaza complicatiile microbiene ale virozelor, insa sunt ineficiente in tratarea gripelor. Medicii spun ca cele mai multe tratamente contin derivati de piramidon si aspirine, menite sa diminueze febra, siropuri pentru tuse si fluidifiante pentru desfundarea nasului. Administrarea antitermicelor precum ibuprofenul sau paracetamolul, a picaturilor pentru nas, a spray-urilor pentru gat, suplimentelor nutritive ce contin vitamina C, echinaceea si asigurarea hidratarii optime sunt utile pentru tratarea acestor tipuri de viroze.

Nerespectarea tratamentului indicat poate conduce la complicatii mai grave in cazul virozelor respiratorii, cu un risc mai crescut la copii, batrani si persoane cu afectiuni cronice.  Daca virozele nu sunt tratate, se pot transforma usor in pneumonie, caz in care se impune inceperea unui tratament cu antibiotice sau intravenos, insa doar la recomandarea medicului specialist.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *